2009年8月31日星期一

跑步

星期日傍晚沿著單車徑跑步,大約跑了一小時,其實也不是全程都跑著,而是跑一段行一段。踏單車和跑步對體力有不同的需要,跑步消耗較多的體力,很快便汗流浹背和喘氣,這些都是踏單車不會出現的。記起在中學時期,體育課有長跑練習,每逢十月初便開始,體能還算可以,總能在限時內跑回學校。但自中學畢業後已沒有跑步,要重拾以往的成績,相算還要一段時間的練習。

4 則留言:

  1. 星期日咁熱你都去跑,本身就已經係一個成就啦!

    點解開始練跑既?你係未有參加比賽呀?

    回覆刪除
  2. 六點幾時唔太熱,單車徑有樹蔭。其實跑步都係趁下熱鬧,見到人跑自己又試下。

    回覆刪除
  3. 報UNICEF啦!!!

    有十公里同半馬嫁,咁鬼熱你都可以跑一個鍾,到十一月時,天氣涼左,十公里一定無問題。

    報左比賽,個人就可以有多d motivation去練習,跑果日,勁興奮開心的!

    BTW, Ven Annuruddha已經到左香港,聽日開始會教巴利文班添呀,我mount車邊都有得去聽呀,好開心可以又見到法師呀!!!

    回覆刪除
  4. 嘩十公里咁多,我讀書時只跑過三公里,仲係好辛苦先得,有排都練唔到。《法句經》就要等到24號上堂。

    回覆刪除