2011年3月17日星期四

Right perception leads to the realization of the truth (III)

In the unessential they imagine the essential, in the essential they see the unessential - they who entertain (such) wrong thoughts never realize the essence.

What is essential they regard as essential, what is unessential they regard as unessential - they who entertain (such) right thoughts realize the essence.

Ven. Nàrada, Dhammapada

Ven. Kakkapalliye Anuruddha Thera解釋了以上的偈誦。

正思維 (sammā-saṅkappa) /正尋 (sammā-vitakka) 和邪思維 (micchā-saṅkappa) / 邪尋 (micchā- vitakka) 相對,佛教鼓勵正思維。

欲思維 (kāma- saṅkappa) / 欲尋 (kāma- vitakka):經感官 (眼、耳、鼻、舌、身、意) 接觸外境而在心中生起的欲念。我們透過感官來認識世界,以在世間生存,因此感官的運作是必要的,感官受損生活便會很困難。但若我們放縱感官欲樂,佛陀說要捨棄這種行為,不讓不正確的思維生起。

佛陀教我以捨棄來克服欲念。欲念是人主要的心理活動,沒有欲念人就不能生存。欲念促使不停累積各樣的東西,直到死亡為止。佛陀說當我們累積東西時,亦要學習捨棄,與人分享,這樣便能找到平衡。佛教不反對累積,但反對只懂累積而不與人分享。

佛陀教人培育慈心,以消除憤怒。慈心像雨水落在大地,遍及世間。佛陀還教人要有悲心,不要對眾生殘忍。

我們心中有很多的思維活動,修習出入息念 (ānāpānasati),即留心呼吸能平息心中的煩擾,使心境平靜。

沒有留言:

發佈留言