2011年5月27日星期五

Heedlessness should be conquered by heedfulness

When an understanding one discards heedlessness by heedfulness, he, free from sorrow, ascends to the palace of wisdom and surveys the sorrowing folk as a wise mountaineer surveys the ignorant groundlings.

Ven. Nàrada, Dhammapada

Ven. Kakkapalliye Anuruddha Thera解釋了以上的偈誦。

智者以不放逸摒棄放逸,遠離憂愁,登上智慧的高殿,俯視受苦的人們,正如登上山上的人俯視山下的人。

這首偈誦與大迦葉 (Maha Kassapa) 有關。

有一日,佛陀正在觀察大迦葉的行為。當時大迦葉正在觀察人的生死,佛陀知道後說出了以上的偈誦。大迦葉擁有神通,能夠看到人的生死輪迴。

大迦葉以悲心來觀察受苦的眾生,悲憫是一種良好的特質。我們日常的行為被貪、瞋、癡所驅使。佛陀和阿羅漢清除了這三不善根,他們生命的動力源自慈心 (mettā) 和悲心 (karuṇā)。

沒有留言:

發佈留言